domingo, 1 de febrero de 2015

Fotosintesi: Fase fosca i factors que influeixen en la fotosintesi.

FASE FOSCA:

El cicle de Calvin té lloc a l'estroma dels cloroplastos on s'acumulen els productos de la fase lluminosa. Se distringeixen tres etapes: fixació del CO2, reducció i regeneració dela ribulosa-1,5-bifosfat.

-Fixació del CO2: El dioxid de carboni s'incorpora al cicle de Calvin i s'uneix a un sucre de cinc carbonis, la ribulosa-1,5-bifosfat. L'enzim que catalitza aquesta reacció s'anomena rubisco, i el producte és un compost de sis carbonis que es trenca i forma dues molècules de 3-fosfoglicerat.

El 3-fosfoglicerat és un compost orgànic, per tamt s'ha produit la fixació del carboni inorgànic del CO2  en compostos orgànics.

-Reducció: El 3-fosfoglicerat per a reduir-li es necessita els prodcutes sintetitzats en la fase lluminosa(ATP, NADPH). El gliceraldehid és un monisàcarid de tres carbonis, l'anterior reacció proporciona la primera màteria necessària per a la sintesi de sucres o altres compost orgànic per la via metabòlica adequada.

-Regeneració de la ribulosa-1,5-bifosfat: Part del gliceraldehid és aprofitat per a la síntesi de compostos orgànics i altra part és utilitzat per a la regeneració de la ribulosa-1,5-bifosfat. Les molècules del gliceraldehid-3-fosfat per mitjà d'unes transformacions s'obté la ribulosa-5- fosfat que junt al ATP forma, finalment, la ribulosa-1,5-bifosfat. Es tracta d'un procés cíclic ja que entra un compost inorgànic de carboni i ix un compost orgànic reduït.

FACTORS QUE INFLUEIXEN EN LA FOTOSÍNTESI:

-Intensitat lluminosa: quan més intensitat lluminosa, més elevat és el rendiment de la fotosíntesi, fins a superar certs límits en què es produeix la fotooxidació irreversibles dels pigments fotosintètics.
-Temperatura: l'eficàcia del procés augmenta amb la temperatura, fins a arribar a una temperatura en què s'inicia la desnaturalització dels enzims i el rendiment disminueix.
-Concentració del CO2:si la intensitat lluminosa és elevada i constant, el rendimentt augmenta en relació directa amb la concentració de CO2, fins arribar a un cert valo en que el rendiment s'estabilitza.
-Concentració del O2:quan augmenta la contentració d'oxigen dismineix el rendiment de la fotosíntesi, perquè es produeix la fotorespiració, en la qual el rubisco catalitza i s'allibera CO2 consumint ATP.
-Escassetat d'aigua:disminueix el rendiment fotosintètic perquè provoca que es tanquen els estomes per evitar la dessecació de la planta i això dificulta l'entrada de dioxid de carboni.

3 comentarios:

  1. Interesant. Està prou resumit i se entén bé, i el dibuix es llamatiu amb eixos els colors.

    ResponderEliminar
  2. Els dibuixos estàn molt bé.

    ResponderEliminar
  3. Muy buen post, todo muy bien explicado y además con unas imágenes excelentes.

    ResponderEliminar